In Europa lopen zo’n 50 miljoen mensen regelmatig hard (Scheerder et al., 2015). Ik ben één van die mensen. Inmiddels loop ik rond de dertig kilometer per week. Dat lukt me onder andere door een helder doel te hebben, consistent te lopen en tijd te nemen voor herstel. En vooral door ervan te genieten. Allemaal principes die ook belangrijk zijn als je een tekst schrijft. Hieronder lees je daarom mijn schrijflessen uit het hardlopen.
1. Bepaal een helder doel
Wil je sneller worden? Ga je voor langere afstanden? Of ren je om beter in je vel te zitten? Wat je doel ook is, het helpt als je dit doel voor jezelf helder hebt. Zo houd je het hardlopen beter vol en kun je gerichter je koers bepalen. Zelf wil ik bijvoorbeeld in de eerste helft van dit jaar een halve marathon rennen. Inmiddels zit ik dicht bij dat doel. Ook als je een tekst schrijft, is een helder doel onmisbaar. Het zorgt ervoor dat je lezers na het lezen van je tekst weten wat jouw boodschap is en wat ze moeten doen. Ook helpt een duidelijk doel je bij het opdelen van je teksten in alinea’s met heldere koppen. Ga het liefst uit van één doel per tekst. Zo houd je de tekst begrijpelijk voor de lezer en is de kans groter dat je dat ene doel bereikt.
2. Zorg voor goede brandstof
Ben je van plan een flinke ronde te rennen? Dan heb je de juiste brandstof nodig. Een gezond eetpatroon als basis en de juiste voedingsstoffen zijn belangrijk voor goede prestaties, voldoende energie en optimaal herstel. Denk aan koolhydraten, zoals brood en pasta, om je energievoorraden aan te vullen. En aan eiwitten, zoals noten en peulvruchten, voor het herstel van je spieren. Ook koffie kan iets doen voor je prestaties. Bewegingswetenschappers van de University of Connecticut onderstrepen dit in het boek ‘Alles wat je wilt weten over hardlopen’ van Mariska van Sprundel. Deze wetenschappers schrijven: ‘De inname van cafeïne kan een effectief middel zijn voor duuratleten om prestaties te verbeteren, als ze het voor en/of tijdens inspanning in gematigde hoeveelheden nemen.’ Vooruit, het schrijven van een tekst is misschien geen grote fysieke inspanning. Maar ook dan doet een goede kop koffie wonderen. 😉
3. Wees consistent
Consistent hardlopen is belangrijk om je conditie geleidelijk op te bouwen en je prestaties te verbeteren. Wat consistent voor jou betekent, hangt natuurlijk af van je ervaring. Ben je een beginnend hardloper, dan lijkt het me minder verstandig om te starten met twintig kilometer per week. Een professional kan je helpen met een hardloopschema dat past bij je niveau, zodat jij consistent loopt. Ook in je teksten is consistentie essentieel. Denk daarbij aan een consistente tone of voice en schrijfstijl, zodat de teksten de identiteit van je organisatie of merk ondersteunen. Wat daarbij helpt is een duidelijk document met daarin jouw merkidentiteit en tone of voice. Zodat iedereen die voor jou of je organisatie schrijft, weet wat de richtlijnen zijn.
4. Kies een eigen focus
De een traint voor een marathon en een ander loopt puur voor het plezier. Dat is allebei prima. Als het gaat om hardlopen is mijn advies: doe vooral wat past bij jou. Zelf doe ik bijvoorbeeld nooit mee aan een hardloopwedstrijd, maar ik stel wel duidelijke hardloopdoelen. Dat werkt voor mij. Ook bij het schrijven van teksten kun je dit principe toepassen. Richt jouw bedrijf of organisatie zich op het verkopen van een dienst? Dan werkt het misschien goed om te schrijven over jouw expertise. Bijvoorbeeld in een inhoudelijk artikel of klantverhaal. Als het werven van fondsen jouw focus is, kun je je richten op het delen van krachtige en persoonlijke verhalen. Bijvoorbeeld van een persoon of groep die baat had bij jouw programma of het werk dat jij doet.
5. Neem tijd voor herstel
Voor veel topsporters is het herstelproces bijna net zo belangrijk als de training zelf. In haar boek onderzoekt Mariska van Sprundel manieren om herstel te bevorderen. Van eiwitten en goede voeding tot ontspanning en voldoende slaap. Goed herstel is belangrijk om onder andere blessures te voorkomen en je prestaties verder te brengen. Ook als je een tekst schrijft, is herstel nodig. Want hoewel je na een schrijfsessie vast geen vermoeide benen hebt, is het nuttig om je gedachten even op iets anders te richten. Zeker als het schrijven van de tekst niet wil vlotten. Ga daarom tussen het schrijven door naar buiten en geef je gedachten de ruimte. Zo kan ik zelf tijdens het hardlopen mijn ideeën en gedachten beter op een rij zetten. Na zo’n actieve hardlooppauze, kijk je weer met een frisse blik naar je werk.
*Bron: Scheerder, J. Breedveld, K., & Borgers, J. (2015). Running Across Europe. Palgrave Macmillan.
Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Stuur dan een mail naar info@kilaybrands.nl.
Liever een rondje hardlopen? Daar sta ik altijd voor open!